Lady Yan: CNY

CNY

                                   


Hye hye..

Gong Xi Fa Cai atau pon dlm BM bermaksud tahniah kerana anda sudah menjadi kaya-raya. :)

Pakar Feng Shui ada meramalkan  'Warna Bertuah' untuk Tahun Ular dalam Kalendar masyarakat Cina iaitu warna biru, hijau dan unguBiru dikatakan warna yang paling baik, kerana ia merupakan elemen "air", manakala merah dan kuning, yang masing-masing mewakili api dan bumi dikatakan pilihan kurang memberangsangkan. Sebab itu,kalau korang perasan dekat shoping mall banyak pakaian warna biru,hijau emerald jadi trend pilihan remaja sekarang.

warna biru sejuk mata memandang


warna hijau emerald yang unik.lain dr yg lain.:)


warna ungu lembut bagi mereka yang suka akan colour pastel.


Sempena sambutan Chinese New Year,apa kata,korang ambil kesempatan beli oren sunkist yang jual kt kedai uw.
Nie fakta kelebihan makan buah oren @ limau :



  • Jika diambil 2 atau 4 biji oren sehari boleh menjauhkan selsema, kolesterol mencegah dan melarutkan batu di dalam buah pinggang dan juga memperkecilkan risiko barah kolon.
  • *Tapi ingat jangan makan banyak sangat nanti boleh menyebabkan batuk kerana asid pada limau boleh menyebabkan tekak  mempunyai banyak lendir.


Sambutan CNY:

Tarian Naga


Pemberian Ang Pau kepada mereka yg belum berkahwin lagi.

Tradisi makan yee sang

Limau mandarin


Kuih bakul


Bunga api


Itu sahaja .Tambah ilmu,rapatkan ukhuwah.
Bye bye.

6 comments:

Ridzwan Dean said...

Salam. BW here! Patutla tahun ni warna saya lebih suka yang lembut hijau n biru ..sblom ni xde pun ..urmm ,, tp tu fahaman cina so ignore je la .huhu ..

sHaRiNa eLyaNa said...

ctk bground :)

Gong Xi Fa Cai done follow

Shakira Pathi said...

nice sharing ^^

Azyan Nabihah said...

ridzwan:kan..sy pn sama.btol2..juz taw gitu2 jek:)

Azyan Nabihah said...

sharina:tq dear..done follow u 2..:)

Azyan Nabihah said...

shakira:tq dear:)