Lady Yan: Pau

Pau

                                              

Hello..semalam sy ada buat pau inti daging black pepper..nak resepi?meyh,tengok gambar jap.

Sorry buruk ckit..sbb x ltk shortening,tp rasa still sedap..:)

Bahan Pau:

  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 110 mL air suam
  • 1 sudu besar yis
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 3 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara:

  1. Gaulkan kesemua bahan.
  2. Tutup adunan dengan kain lembap.Biarkan selama 1 jam. (supaya adunan naik satu kali ganda)
  3. Tumbuk adunan bagi membuang angin.
  4. Buat doh sebesar bola pingpong.
  5. Masukkan inti dan letak kertas minyak.
  6. Kukus 8-10 minit (balut dengan kain bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam pau)


Bahan Inti:
  • 1/2 daging cincang
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 2 biji bawang putih (dicincang)
  • 3 sudu besar black pepper (dikisar)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap 
  • 1 sudu besar gula
  • secubit garam
  • 1 sudu besar jagung+air (untuk bancuhan~ 1 sudu besar)

Cara-cara:

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan daging cincang,black pepper,sos tiram,kicap,gula,garam dan tepung jagung.
  3. Masak sehingga bahan-bahan sebati dan daging masak secukupnya.


No comments: