Hello..semalam sy ada buat pau inti daging black pepper..nak resepi?meyh,tengok gambar jap.
|
Sorry buruk ckit..sbb x ltk shortening,tp rasa still sedap..:)
Bahan Pau:
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 110 mL air suam
- 1 sudu besar yis
- 1 1/2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil baking powder
- 3 sudu besar minyak
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara:
- Gaulkan kesemua bahan.
- Tutup adunan dengan kain lembap.Biarkan selama 1 jam. (supaya adunan naik satu kali ganda)
- Tumbuk adunan bagi membuang angin.
- Buat doh sebesar bola pingpong.
- Masukkan inti dan letak kertas minyak.
- Kukus 8-10 minit (balut dengan kain bagi mengelakkan air kukusan masuk ke dalam pau)
Bahan Inti:
- 1/2 daging cincang
- 1 biji bawang besar (potong dadu)
- 2 biji bawang putih (dicincang)
- 3 sudu besar black pepper (dikisar)
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu besar gula
- secubit garam
- 1 sudu besar jagung+air (untuk bancuhan~ 1 sudu besar)
Cara-cara:
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan daging cincang,black pepper,sos tiram,kicap,gula,garam dan tepung jagung.
- Masak sehingga bahan-bahan sebati dan daging masak secukupnya.
|
No comments:
Post a Comment