Salam Ramadhan semua.Maaf dh lme x update blog.Busy ckit dgn kerja.(cari wet untuk degree) ^^
Ariny,sy nk share resepi Nasi Bukhari Kambing dan Puding Berkuah Kastard.Baru jek wt ny semalam.sbb uw berani nk share ariny.tengok gambar dulu k:)tadaaa. .
Nasi Bukhari (5 ORANG)
Bahan-bahan:
- 1 cawan susu cair
- 1 pokok daun ketumbar
- 3 sudu besar minyak sapi
- daun pandan 2-3 helai *disimpul
- garam *secukup rasa
- 5 ulas bawang merah *dimayang
- 5 ulas bawang putih *dimayang
- 2 cm halia *dimayang
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 cm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji pelaga
- 2 sudu besar ketumbar *diblend
- 2 sudu besar jintan manis *diblend
- 2 sudu besar jintan putih *diblend
- 3 pot beras Basmathi
- 4 cawan air rebusan kambing
- Kambing (agak-agak nk bape banyak k)
- Rempah kari
- 2 biji buah tomato *dipotong dadu
- Rempah kurma
Cara-cara:
- Mula-mula rebus daging kambing guna pressure cooker jek k..*senang daging nak empuk
- Selepas itu,gaul kan daging kambing dengan garam,kunyit dan rempah kari.Biarkan sekejap.
- Panaskan kuali.Masukkan minyak sedikit+ minyak sapi.
- Kemudian,masukkan bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih dan buah pelaga.Masak hingga naik bau k.
- Masukkan bahan yang diblend tadi.Setelah naik bau,bolehlah masukkan daging kambing yang telah diperap tadi.
- Setelah 5 minit,masukkan beras,susu cair,air rebusan daging kambing dan bahan yang telah dimasak di atas (Step 5) ke dalam rice cooker.
- Setelah masak,taburkan daun ketumbar di atas nasi.Boleh juga dihidangkan bersama kari ayam.Done!
Puding berkuah kastard (5-6 ORANG) :
Bahan-bahan kastard:
- 1 cawan tepung kastard
- secubit garam
- 5 cawan air
- 1 sudu besar susu pekat
- Mula-mula,satukan tepung kastard+air.
- Hidupkan api,kemudian masukkan garam dan susu pekat.Kacau sehingga berkilat.*HENDAKLAH SENTIASA KACAU BAGI MENGELAKKAN TEPUNG BERKETUL-KETUL.( Berkilat macam gambar kt atas uw).Done!
Bahan kuah kastard:
- 1 tin susu cair
- 2 senduk setengah gula
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar tepung kastard (larutkan dalam air)
- 2 cawan air
- Buah-buahan dalam tin *alah,orang panggil cocktail eh?ha,,yg itu lah:)
Cara-cara:
- Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk kemudian,kacau di atas api.*Dah pekat uw,maknanya dh masak.tp,jgn pekat sangat k.
- DAH SIAP.Bolehlah dihidang dengan puding kastard tadi+ buah cocktail uw.:)
No comments:
Post a Comment