HAI HAI..
I'm newbie here.My name is Azyan Nabihah Azmi.but,my mom n kwan rapat always panggil yan.Nama famous amos kt fb n twitter Lady Yan..*Amboi,siap bold gitu..(sila abaikan) hoho..dr zaman myspace oke.blog ny dihasilkan bg berkongsi segala tips,resepi dan lain lain.Nak cte ny,Sabtu lepas me ada wt Chicken Pie (untuk 5 orang)..ha,tgok tjuk..nyum2.first time wt pai ny..ha,jom tengok gambar sekejap.
Bahan Pastri:
- 250 g tepung gandum
- 150 g mentega
- secubit garam
- sebiji kuning telur
- 30 mL air sejuk
Bahan Inti:
- 1/2 paket ayam cincang/ daging cincang* tp yan guna 4 keping daging burger x kesah brand apa
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 biji bawang putih (dihiris)
- 1 biji lada hijau (dihiris)
- 1 biji lada merah (dihiris)
- 1 biji kentang (dipotong dadu) /sayur campuran
- kiub ayam* x guna pon
- cendawan butang * x guna sebab x ada kt uma
- 1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato *Kalau nk tambah dgn tomato puri dlm 2-3 sudu lg sedap(sudu besar)
- lada hitam/lada sulah secukup rasa (depend kalian nk pedas mana k)
Cara membuat pastri:
- Gaulkan tepung,butter,garam sehingga menjadi serbuk roti
- Bancuh kuning telur + air sejuk dan masukkan dalam adunan di atas.
- Sejukkan dalam ice box selama 30 minit.*sambil itu kalian boleh masak inti
- Bahagikan adunan doh tadi kepada 2 bahagian.Canai tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.
- 1 adunan masukkan dalam loyang,biar lebih sedikit dan masukkan inti.
- Tutup dengan pastri 1 lagi.
- Tekan hujung pastri dengan garfu.
- Panaskan oven selama 10 minit,180 degree.
- Untuk topping,ambil sebiji kuning telur + sedikit pewarna kuning.Pukul sedikit dan sapu di bahagian atas pastri.
- Bakar pai selama 30 minit/sehingga masak dengan suhu yg sama.
- Setelah masak,biarkan pai selama 10 minit dalam oven *bg mengelakkan doh turun.
Cara membuat inti:
- Masukkan sedikit minyak + marjerin/ mentega (dalam 2 sudu besar) .
- Tumis bawang besar,bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan kentang, tepung jagung,sos tiram,sos cili,sos tomato dan lada hitam/lada sulah.
- Akhir sekali,masukkan daging.Masak dengan api sederhana sehingga daging masak dan kentang empuk. *dalam 15 minit
No comments:
Post a Comment