Ehem-ehem..Rajin betol sy ariny,1 ari update sampai 3 resepi. .hehe..xpelah.SHARING IS CARING..:)
Tengok tajuk atas,Kuih Buah Rotan a.k.a Kuih Mengantuk ,amboi yan suka-suka bagi nama..kang ada yang marah..bukan apa,sekadar gurauan..Untuk pengetahuan korang,kuih ny lah paling senang nk wt,main campak-campak jek dalam bijan tapi kuih ny jugak lah boleh buatkan kalian tertidur..That's why lah sy bg nama kuih ny,Kuih Mengantuk (Bukan Nama SEBENAR).ny ha gambar nya,tengok bawah k..:)
Bulat-bulat kecil,rangup di dalam ^^ |
- Tepung pulut 500g
- Gula pasir 200 g *dikisar halus
- Telur Gred C 6 biji
- secubit garam
- 1 sk kapur makan
- 4 sb pati santan
- sedikit marjerin
- bijan secukupnya
- minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Pukul gula dan telur sehingga kembang.
- Masukkan tepung.Gaul sehingga sebati.Jangan terlalu lama pukul,nanti tepung mati or x naik.
- Matikan mixer dan masukkan kapur makan,pati santan dan garam.Gaul hingga sebati. *Jika adunan keras,letak sedikit marjerin.
- Uli adunan mengunakan tangan sehingga lembut.Sediakan 1 dulang berisi bijan dan penapis.
- Bentukkan bulat-bulat kecil sebesar telur cicak * jangan besar sangat n jangan kecik sgt,sbb ketika menggoreng nanti,ia akan mengembang.
- Kemudian,campakkan ke dalam dulang berisi bijan tadi dan tapis. *Jangan campak dekat-dekat,nanti tepung akan melekat, juga,bulat-bulat kecil td perlu ditapis cepat bagi mengelakkan adunan melekat dan bijan x melekat pd tepung.
- Panaskan minyak.Dengan api sederhana,masukkan buah rotan td. * Sentiasa kacau dan terbalik supaya ia masak sekata,bukan hanya masak di luar,tp masak di dalam juga.DONE!
GOOD LUCK!
No comments:
Post a Comment