Omnomnom..nyum nyum..tengok tajuk : Nasi Briyani Kambing .
Yan masak tengahari tadi.:) |
Bahan-bahan untuk nasi :
- 3 cawan beras
- 1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)
- 4 kuntum bunga lawang
- 2 inci kayu manis
- 8 buah pelaga
- 10 bunga cengkih
- 1 sb serbuk ketumbar *dikisar halus
- 1 sb serbuk jintan manis *dikisar halus
- 1 sb serbuk jintan putih *dikisar halus
- 1 sk serbuk kunyit
- 3 bawang besar – potong dadu
- 5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
- 2 labu bawang putih – tumbuk
- 3 inci halia – tumbuk
- 1 ½ cawan yoghurt * x guna sbb xde
- ½ cawan susu cair
- Saffron & pewarna kuning
Hiasan :
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong 1 inci
Badam & kismis, jika suka
*Tips Cara Hilangkan Bau Hamis Daging Kambing : Perap daging kambing dengan tepung gandum selama 20 minit,kemudian perap pula dengan air limau nipis selama 30 minit.
Cara-cara :
- Cuci beras dan toskan. *yan guna beras biasa shj,bkn beras basmathi.
- Kemudian masukkan air,seperti sukatan biasa.
- Panaskan kuali.Goreng bunga lawang,kayu manis,buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
- Masukkan kesemua bahan tumis dan bahan-bahan lain ke dalam rice cooker dan masak nasi seperti biasa.
- Hiaskan mengikut kreativiti anda. * yan x hias nasi sbb x cukup barang
Bahan-bahan daging briyani:
- setengah kg daging kambing (potong kiub)
- setengah biji bawang besar (hiris)
- bwg merah+halia+bwg putih yg di blend
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2tbsp tomato puree
- 1tbsp sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- sedikit ghee
- sedikit rempah tumis
- 3 tbsp rempah baryani
- garam,gula secukup rasa
- sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi
- Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
- Masukkan bawang2 yg diblend.kacau sampai naik bau
- Masukkan daging dan gaulkan.
- Masukkan tomato dan cili hijau. *cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
- Masukkan pula daun-daun,garam dan gula.Kacaukan sebati
- Tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
- Ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
- Bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. Kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..Last skali, masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati.
Done.GUD LUCK !
bye bye :)
4 comments:
sini ade matam (restoran) boleh la cube, nanti korang dtg buat umrah boleh la rasa, saya di kota makkah
awk mutawif disana ke?
sodapnyee :D
ley lah try t beb:)
Post a Comment